Mindekoncert for krigen og freden

 

Dette efterår er det 100 år siden, der blev sluttet fred efter første verdenskrig. Camerata markerer jubilæet med to koncerter den 6. og 11. november.

På bare fire år havde 40 millioner mennesker mistet livet, og mange millioner var sårede og drevet på flugt, da første verdenskrig sluttede 11. november 1918.

For kunsten betød krigstraumet, at de eksisterende normer mistede deres gyldighed og måtte forkastes. Krigens vold gennemtvang et endeligt opgør med det romantiske formsprog og stilede nye krav til, hvordan kunsten skulle spejle samfundet.

I dag opfatter vi først og fremmest 1. Verdenskrig som optakt til den endnu mere altødelæggende 2. Verdenskrig. Freden indvarslede den periode, vi i dag kender som mellemkrigstiden. Den ulmende ustabilitet, der prægede perioden, har givet den tilnavnet – Den skrøbelige fred.

Denne skrøbelighed er udgangspunktet for Cameratas mindekoncert. Program spænder over hele musikhistorien og rummer værker, der hylder freden og skildrer krigens gru. Krig har været et grundvilkår gennem hele menneskehedens historie. Vi kan aldrig tage freden for givet, men må kæmpe for den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *